Site Loader

Toplumsal hayatımızda yer edinmeye başlayan kavramlardan biri de Enerji Kimlik Belgesi. Binanın enerjiyi hangi verimlilikte kullandığını yani binanın enerji performansını gösteren resmi belge Enerji Kimlik Belgesi kısaca EKB olarak adlandırılıyor. Biten inşaatlara oturma ruhsatı alınabilmesi için bu belge artık ibraz edilmek durumunda. Konu bina sahiplerinin sorumluluğu altında yürütülüyor. İşlemlerin yürütülmesi içinse şimdi danışmanlık şirketleri devreye giriyor.  Bugün ülke çapında kullandığı enerjinin sadece yüzde yirmisini güneş veya rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan Türkiye için bu uygulama, var olan enerji kaynaklarını mantıklı kullanabilmek açısından çok yararlı sonuçlar verecek. Dünyada kullanılan fosil türevi yakıtların giderek azalması artık bütün dünya ülkelerinin yaşadığı en ciddi sorunlar arasında.

Bakanlık Takibinde

Enerji kimlik belgesi var olan düzenlemelere göre Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından, bünyesinde enerji kullanma uzmanlığı belgesi verilmiş kişiler çalıştıran danışmanlık şirketleri tarafından veriliyor. Bu şirketlerde mimarlar, elektrik mühendisleri, inşaat mühendisleri, makine mühendisleri ve serbest müşavir-mühendis (SMM) belgesi almış olanlar görev alabilirler. 1 Ocak 2011 tarihinden sonra biten binaların enerji verimliliği denetimi böyle yapılıyor. Bundan önce yapılan binalarda ise sadece EKB uzmanı kontrolü yeterli. Bina sahibinin bu danışmanlık şirketine müracaatı ile birlikte enerji performans kontrol ekibi geliyor ve binanın yapım yılı, yönü, konumu, inşaatta kullanılan malzeme, özellikle binanın ısı yalıtımı, sıcak su sistemi, havalandırma ve aydınlatma sistemleri gibi ilgili tüm konuları inceliyor ve ölçümler yapıyor. Bu kontroller dış duvarlardan başlayıp odalara, merdiven boşluklarına hatta su borularının yalıtımına kadar ayrıntılanıyor.

Belgenin Onaylatılması

Elde edilen sonuçlara göre binanın durumunu belirleyen şirket binaya göre enerji kullanım belgesi düzenleme işini yapıyor ve onaylatıp bina sahibine teslim ediyor. İşlemin sağlıklı sonuçlanabilmesi için bina sahiplerinin güvenilir şirketlerce çalışması daha iyi olur. Hatta bu konuda verilen belgenin gerçekliğinin sonradan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının internet sitesinde kontrol edilmesi öğütlenebilir. Tatsız durumlar yaşanmaması için baştan kaliteli şirket seçmek bina sahipleri için alınacak en doğru tavır. Konuyla ilgili hizmet veren danışmanlık şirketlerinin iletişim bilgilerine ve tanıtımlarına internet siteleri üzerinden ulaşmak mümkün.

Diğer Hususlar

Danışmanlık şirketlerince düzenlenen Enerji Kimlik Belgesi 10 yıl süre için geçerli.  İlerleyen sürede binanın enerji ihtiyacı durumunda olan değişikliklere göre belge yenilenebiliyor. Ayrıca bu belgeler tüm bir bina için verilebileceği gibi kat mülkiyetine sahip olan her bir bölüm için ayrı ayrı da düzenlenebiliyor. Gerekli enerji belgesi olmayan binalar artık satılamayacak ve kiralanamayacaklar. Dolayısıyla bu işlemlerin tamamlanması emlak sektörü için de önem taşıyor.  Enerji verimliliğinin kontrolü işlemlerinin tamamlanması içinse verilen süre 2017 yılına kadar. Yani binalarda gerekli ısı yalıtımının yapılıp söz konusu belgenin alınması içinde bulunduğumuz yıl içinde tamamlanmak zorunda.