Son zamanlarda birçok kişinin dilinden düşürmediği enerji kimlik belgesi, 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’ndaki ilgili yönetmeliğe uygun olarak binalardaki enerji kaynaklarının daha etkin bir şekilde kullanılabilmesi için çıkarılan belgedir. Bu belge ile amaçlanan şey ayrıca binalardaki enerji isafının önlenmesi ve çevrenin korunmasına katkı sağlanmasıdır. Enerji kimlik belgesi binalardaki enerji kaynaklarının verimlilikleri ile ilgili bilgileri içerir. Bu belge sayesinde enerji tasarrufu yapılması yanında enerji kimlik belgesi ile enerji tüketimi de bir o kadar azalarak verimlilik artmaktadır ve milli gelir bu belge sayesinde yut dışına çıkmayarak ülkemizde kendi vatanımızda kalmaktadır.
Günümüzde 50 metre kare ve üzerindeki tüm yapılarda enerji kimlik belgesi alınması zorunlu duruma getirilmiştir. Enerji kimlik belgeleri binaların enerji durumlarına göre belirli sınıflara göre düzenlenerek verilmektedir. Bu belgelerde A harfinden G harfine kadar bir sınıflandırma yapılıyor. Bu sınıflandırmaya göre A harfi en verimli sınıfı, G harfi ise en düşük verimli sınıfı ifade ediyor.
Enerji kimlik belgesi almak için gerekli doküman ve bilgiler vardır. Bu evraklar arasında herhangi bir eksiklik olması durumunda hiç bir bina için enerji kimlik belgesi verilmemektedir. Peki, enerji kimlik belgesi almak için gerekli doküman ve bilgiler nelerdir?
Hangi Belgelerle Enerji Kimlik Belgesi Alınır?
Öncelikli olarak enerji belgesi almak için ilgili kurumlara gidildiğinde mekanik tesisat projesinin olması gerekiyor. Enerji kimlik belgesi almak için gerekli doküman ve bilgiler arasında oldukça önemli bir belge olan mekanik tesisat projesi içerisinde üç farklı proje yer almalıdır.
Bu projeler ise soğutma, ısıtma ve havalandırma projeleridir. Bu mekanik projelerden hepsinin eksiksiz bir şekilde hazırlanmış olması gerekiyor. Isı yalıtım projesi de enerji kimlik belgesi almak için gerekli doküman ve bilgiler arasında yer almaktadır. Bu dokümanların yanı sıra elektrik projesi ve mimari proje de mutlaka başvuru sahiplerinin yanlarında bulundurması gereken dokümanlardandır.
Enerki Kimlik Belgesi için gerekli evraklar
- Mimari Proje
- Statik Proje
- Mekanik Proje,
- Elektrik Aydınlatma Projesi,
- Isı yalıtım Projesi(onun yerine Mantolama Sözleşmesi)
Enerji Kimlik Belgesi çıkartmak için yukarıdaki projeleri bulamadıysanız 0850 304 1216 nolu hattan EKB uzmanlarımıza ulaşarak yardım alabilirsinz.
Enerji Kimlik Belgesi Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Binalar için enerji kimlik belgesi alınacağı zaman dikkat edilmesi gereken en önemli konu belgeyi düzenleyecek olan kurum seçimidir.
Hali hazırda var olan binalarda enerji kimlik belgeleri Enerji Verimlilik Danışmanlık şirketleri tarafından düzenlenir. Yeni binalarda ise bu belgeyi almak için Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlarına başvurmak gerekiyor. Her iki durumda da enerji kimlik belgesini vermek için yetki veren kurumun Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Daire Başkanlığı olduğunu hatırlatalım.